Opis forum
Pozwole sobie wkleić wasze wypowiedzi mailowe odnośnie aut:
Rafał Gugała pisze:
Co do mnie- biorę swoje auto
Imię: smok- bo dużo pije
Marka: opel Vectra
Co do pasażerów, zabiorę Górskiego z Aśką, także pozostanie 6 osób. Na mój gust można by to rozłożyć na dwa auta. Wtedy będziemy mieli pewność, że rozłożymy tak ludzi i bagaże aby był komfort jazdy.
Jacek Ciechanowski pisze:
honda civic 94r hatchback
silnik 1,3 benzyna
spalanie 6,7 l/100km
600km na baku
na autostradzie 130
brak klimy, auto raczej pewne, bezawaryjne
moge jechać swoim, ale na siłe sie nie pcham
Admn pisze:
Mam dwa auta do wyboru:
VW T4 Multivan 2,5 benzyna +gaz
Na trasie optymalnie 120-130
Pali jakieś 16l gazu/100km
250-300 km na baku
Autko jest 6cio osobowe ma sporo miejsca jest wygodne. Można podczas podróży spać bo tylna kanapa się rozkłada.
Nie ma klimy, boje że się w nim ugotujemy.
2ga opcja
Rover 75
silnik diesel
spalanie 6,0 l/100km
na autostradzie 140 spokojnie jak trzeba to przy 160 tez sie nie meczy
800-900km na baku
autko wygodne i tym wole jechać.
Jeżeli będzie liczba osób podzielna przez 4 proponuje zapakować po 4 osoby do auta i jazda.
Jeżeli nie, pomyślmy czy nie zabrać VW. np 4+4+6
Z tego co mi wiadomo jedzie 14 osób. Więc pewnie najlepsza opcja to 4+4+6.
250-300 km na baku to nie bedzie problem, bo to bedzie dobra opcja na przerwy.
Z gazem nie powinno byc problemu (poza Wegrami).
Jesli chodzi o auto to niestety nie moge zaoferowac nic rozsądnego.
Seat Ibiza 10latek 1.6 silnik benzyniak, klima, generalnie mzna moim jechac, moze nie jest super silny i pojemny ale da rade, jedyne co to musze go wtedy dac wczesniej do przegladu i plynu klimy dolac zeby niespodzianek nie bylo bo mam go od niedawna.
Pali na trasie mysle ze ok 5-6 /100, przejedzie na baku conajmniej 600km,
Co do rozkladu na samochody - Tomek, rozumiem ze Robert nie jedzie ?
Rafal - jak tam rozklad samochodow Twoich znajomych ? Wspominales ze Anka chce jechac sama swoim samochodem, czy tamta czworka w ogole jedzie razem ?
Popieram pomysl ze czestymi postojami - bez piwa daleko nie zajedziemy:P
OK... tu Rafał :-)
Anka i jej znajomi jadą własnymi autami, także nie ma co ich liczyć. Zatem zostaje nam do podziału 10 osób. Jak już wspomniałem, ja biorę auto... bo muszę wcześniej o dwa dni wrócić. Wstępnie się już dogadałem z górskim i Aśką i mogę ich zabrać na pokład. Zostaje zatem 6 osób, więc nie wiem czy faktycznie nie najlepsza byłaby opcja VAN + osobówka.
PS kategorycznie zabraniam używania inicjałów RG- wprowadza to niepotrzebne zamieszanie :-) (jest dwóch RG)
Podsumujmy:
Rafal bierze 4 osoby
Anka i znajomi jada wlasnymi autami - 4 osoby
No i VAN 6 osób.
Razem 14
To chyba najlepsza opcja. Ewentualnie mozna rozbic vana na Rovera i Ibize i jechac po 3 osoby. Ale to wygeneruje dodatkowe koszty: Winietki, Bramki, prom. no i palwo inaczej dzielone.
Co wy na to ?
Wejdzie. Pytanie jest tylko czy damy rade nim podróżować. Jedna osoba siedzi tyłem do kierunku jazdy.
Tak na prawde najlepiej by było dobrać jeszcze jakieś 2 osoby i pojechać w 4 auta.
Moje auto to jest T4 Multivan. Zerknijcie sobie na fotki w necie.
No mi się podoba, ja tam z podróżowaniem do tyłu, do przodu, wspak, na czworaka czy z głową w sedesie problemu nie mam;)
A jeśli jedziemy na noc to miejmy nadzieje, że bez klimy jeszcze jakoś przezyjemy. Będzie ok. Wg mnie.
Ok. Ustalone. Zabieram T4.
Pytanie kto ze mną jedzie.
Prośba do naszego składu o deklaracje +- jak wielkie zabieracie bagaże. Chodzi o to czy mam zabierać bagażnik na dach.
Czy ktoś się ogarnia jak wygląda sprawa z gazem na Węgrzech??
Na Wegrzech z gazem bedzie najwiekszy problem. Ale jak zatankujemy na Slowacji to przelecimy na tym do samej chorwacji.
Ogolnie z tego co pamietam. W zeszlym roku gaz na chorwacji byl 50 gr tanszy niz u nas i nie bylo problemu ze znalezieniem stacji.
Jak juz na 100% ustalimy ostateczna trase to zaplanujemy konkretnie gdzie bedziemy tankowac.
No i super, jedziemy tak - ja, Jarek i Madzia bedziemy na Was czekac w Jaworzu, a Jacek albo wsiadzie gdzies w Katowicach albo tez bedzie w Jaworzu czekac, to juz sie z nim dogadam.
tam wiele nei mam zamiaru brac- w jedna torbe na pewno sie spakuje, moge wziac dodatkowo pilke do siatki.
Nie wiem jak zrobimy z takimi rzeczami jak wody mineralne ? Wezmiemy tez jakas zgrzewke, bo tam moze byc drogo (woda w takich kurortach bywa drozsza od paliwa=browaru)
Spoko. Jechalem w zeszlym roku tez mialem na butli 300 km i ani razu nie mialem problemu z tankowaniem. Nawet na wegrzech znalazlem.
GPS ze stacjami LPG nie mam ale moge z histori karty sprawdzic w jakich miejscowosciach tankowalem i tam mozemy zajezdzac.
TIVI tez zna jedna stacje z LPG na wegrzech.
Piotrek. Pamietasz tego Agipa zaraz za Budapesztem kolo Tesko ?
ja pewnie wezme plecak 80L plus mały plecak kostke. i myśle że sie zabiore z Jaworza, ale to sie zobaczy jeszcze
wrzuciłem w swojego Larka LPG EU i sprawdziłem, działa, Węgry też są, także looz.
Ostatnio edytowany przez JacekC (2009-07-02 17:45:06)